Boete voor appen op de fiets wordt 95 euro

3 juni 2019
Terug

Vanaf 1 juli 2019 is het niet meer toegestaan om je smartphone onderweg te gebruiken. Dat was al verboden op de auto, maar vanaf volgend jaar ook op de fiets. Wie na 1 juli append op de fiets wordt betrapt, krijgt een boete van 95 euro. Een conceptwetsvoorstel werd eind vorig jaar al besproken, maar is nu daadwerkelijk door Minister Cora van Nieuwenhuizen geïntroduceerd.

“Het wordt verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden,” aldus de minister. Ook sms'en en bellen vallen dus onder het verbod. De term 'mobiel elektronisch apparaat' is gekozen met het oog op de introductie van nieuwe hand-held devices in de toekomst.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) zei eerder over het appverbod op de fiets: ,,Als je je in het verkeer begeeft dan moet je je aandacht erbij houden. En niet bezig zijn met je mobiele telefoon.’’

Gemiddeld gebruikt nu 49 procent van de Nederlandse consumenten hun mobiele telefoon terwijl ze fietsen. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is zelfs driekwart met hun mobiel bezig op de fiets, aldus onderzoek van Deloitte dat afgelopen november verscheen.

De hoogte van de boete zou zijn afgestemd op andere straffen die nu al gelden voor verkeersovertredingen door fietsers. Fietsen onder invloed kost 100 euro en door rood rijden 95 euro. Geen licht op je fiets? 55 euro.