Deelname aan Vakkanjers

21 november 2019
Terug

Met het project 'Vakkanjers' gaan onze techniekleerlingen aan de slag met een technische oplossing voor een landelijke opdrachtgever. Dit jaar is dat de Johan Cruyff Foundation. Dat doen ze in teams, als bedrijfje in het klein. Van eerste schets tot werkend prototype. Zo ontwikkelen ze naast technisch vakmanschap ook skills als initiatief nemen, presenteren, teamwork en klantcontact – vaardigheden die onmisbaar zijn in een razendsnel veranderende techniekwereld. Een optimale voorbereiding op een mooie loopbaan.
Donderdag 14 november zijn 8 leerlingen van klas T3B naar Culemborg geweest voor de kick-off van dit project.

1.jpg

Creating space for children

Niet alle kinderen hebben de mogelijkheid om te bewegen. Bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte, door een beperking of door onvoldoende financiële middelen. De Cruyff Foundation, in 1997 opgericht door Nederlands beste voetballer ooit, vindt dat ieder kind de ruimte moet krijgen om te sporten en te bewegen. Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederlands gaan daar nu bij helpen. In de challenge 'Creating space for children' bedenken de teams innovatieve ideeën op het gebied van sport en bewegen.

Samen doen

“Met de Johan Cruyff Foundation creëren we over de hele wereld ruimte voor kinderen om te sporten. Daarbij focussen we ons op kwetsbare kinderen. Wij geloven dat ruimte nodig is om je te kunnen ontwikkelen: om zelfvertrouwen te krijgen, vrienden te maken en om te leren gaan met winnen en verliezen”, zegt Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation. “Die ruimtes creëren we vaak met partners die ons versterken, want dan bereik je meer. In de woorden van Johan Cruijff: alleen kan je niks, je moet het samen doen.”

Het team met het beste idee en de meeste stemmen, de schoolwinnaar, gaat door naar de regiofinale waar ze hun monument presenteren aan de vakjury en de opdrachtgever. De teams met de beste ideeën gaan door naar Vakkanjers Live.

2.jpg

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & Technet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van een technische, maatschappelijk relevante opdracht voor een échte opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.