Opening Global Exploration

14 januari 2019
Terug

Op vrijdag 11 januari jl. kwamen er op Het College Weert ruim zeshonderd middelbare scholieren met hun ouders bij elkaar voor de opening van Global Exploration 2019. De leerlingen maken deze zomer allemaal een grote culturele reis. Drie weken trekken ze op met leeftijdgenoten in landen zoals Tanzania, Nepal, Indonesië, Mongolië, Peru, China en India. De contactpersonen uit deze landen waren samen met enkele buitenlandse leerlingen naar Weert gekomen om alvast kennis te maken met de Nederlandse scholieren. Samen werd er gedanst, gesproken en discussie gevoerd.

Uitwisseling

Voorop staat de interculturele uitwisseling tussen de leeftijdgenoten. Met eigen ogen zien en ervaren hoe het is om een jongere te zijn in een land met een totaal andere cultuur. Ook gaan de leerlingen helpen bij kleinschalige projecten. Door samen bezig zijn, is het gemakkelijker om met elkaar in contact te komen. Om te projecten te ondersteunen organiseren de leerlingen de komende tijd sponsoractiviteiten.

Mongolië

Dit jaar reizen 22 groepen naar een van de dertien partnerlanden die meedoen met Global Exploration. Vanuit LVO Weert vertrekken twee groepen van dertig leerlingen, met docenten en een medisch begeleider naar Mongolië. In de hoofdstad Ulaanbaatar ontmoeten ze zo’n veertig, vijftig Mongoolse leerlingen. Ze gaan samen sporten, cultuurspellen doen en de gymzaal van de middelbare school opknappen.

Daarna gaat de reis naar een vuilnisbelt iets buiten Ulaanbaatar. Op de vuilnisbelt leven mensen. De Veloo Foundation probeert daar met succes de cirkel van armoede te doorbreken en de Mongoolse jongeren te laten zien hoe mooi Mongolië is. Er wordt samen gesport, geslapen in tenten en een kampvuur gemaakt.

De volgende stop is in een natuurpark waar de Nederlandse leerlingen tijdens hun wandeling kennismaken met nomadenfamilies en het leven als nomade. De reis eindigt op een middelbare school in Ulaanbaatar, waar de Nederlandse leerlingen Engelstalige activiteiten verzorgen voor hun Mongoolse leeftijdgenoten.