Overzicht coronamaatregelen VO

15 november 2021
Terug

Naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen vrijdag hebben we de belangrijkste informatie voor jullie op een rij gezet. Tevens hebben we een aantal documenten als bijlage aan dit artikel toegevoegd. 

Regels bij quarantaine

 • Als iemand thuis corona heeft, dan gaat die in isolatie. Ongevaccineerde huisgenoten moeten in quarantaine; gevaccineerde huisgenoten vooralsnog niet. Lees HIER nadere informatie hierover. De verwachting is echter dat het beleid nog wordt aangepast en dat je als huisgenoot voortaan in quarantaine moet als een huisgenoot positief test. Zodra het beleid is aangepast communiceren wij via onze website. Dan moet ook duidelijk worden hoe lang de verplichte quarantaine voor huisgenoten gaat duren.
 • Ben je in nauw contact (langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter) geweest met iemand die corona heeft en ben je (nog) niet immuun? Blijf dan thuis in quarantaine en laat je testen bij de GGD.

Hoe zit het met zelftesten?

Omdat de vaccinatiegraad van kinderen van 12 jaar en ouder snel toeneemt, vervalt het risicogericht zelftesten op school. Bij leerlingen en medewerkers die beschermd zijn, is zelftesten niet nodig. Je wordt als beschermd gezien als je:

 • 14 dagen of langer geleden je tweede prik hebt gekregen van BioNTech/Pfizer, Moderna of AstraZeneca; of
 • 14 dagen of langer geleden je eerste prik hebt gekregen van één van bovenstaande vaccins én corona hebt gehad; of
 • 28 dagen of langer geleden je Janssen-vaccinatie hebt gekregen; of
 • minder dan zes maanden geleden corona hebt gehad.

Alleen leerlingen en medewerkers die niet volledig gevaccineerd zijn, worden gevraagd om twee keer per week een zelftest te doen en bij een positieve uitslag thuis te blijven en zich te melden bij de GGD. De zelftesten worden door je coach uitgereikt. Preventief zelftesten blijft uiteraard vrijwillig. Heb je klachten? Dan volstaat een zelftest niet. Blijf in dat geval thuis en laat je testen in de GGD-teststraat.

Wanneer blijf ik thuis en wanneer niet?

Ouders en leerlingen twijfelen geregeld of een leerling wel of niet naar school mag komen. Een handig hulpmiddel bij het maken van deze keuze is de 'Beslisboom 12+ thuisblijven of niet?'. De Beslisboom is hier te downloaden.

Hoe zit het met 1,5 meter in de scholen?

Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat de 1,5 meterregel, die op tal van plekken weer wordt ingevoerd, niet geldt voor de scholen. Lees HIER alle vragen en antwoorden die het ministerie heeft opgesteld. Hierbij wordt herhaald wat al in de huidige richtlijn staat, namelijk dat geadviseerd wordt 1,5 meter afstand te houden waar dat kan.Het is goed om daar waar het kan het advies om 1,5 meter afstand te houden te volgen. We vragen leerlingen om, indien mogelijk, zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden tot de docent. Ook tussen collega's onderling blijft 1,5 meter de veilige afstand. In de personeelskamer halen we een aantal stoelen weg zodat er meer gelegenheid is om afstand te houden.

Welke maatregelen gelden er op dit moment?

Maatregelen die op dit moment van kracht zijn voor het voortgezet onderwijs:

 • Was vaak en goed je handen. In alle lokalen zijn materialen aanwezig om de werkplekken te reinigen. Deze voorraad wordt geregeld gecontroleerd. 
 • Pauzeer zoveel mogelijk buiten.
 • Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan blijft 1,5 meter de veilige afstand.
 • Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen in de GGD-teststraat. Klachten die kunnen passen bij COVID-19 zijn:

  verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), (licht) hoesten, plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping), kortademigheid/benauwdheid en verhoging óf koorts boven de 38 graden. Wie positief test, gaat in quarantaine.

Servicedocumenten

Meer informatie vanuit de Rijksoverheid en de VO Raad is hier na te lezen: