Strafbaar: verspreiden van seksuele teksten, filmpjes en foto's!

9 september 2020
Terug

Het verspreiden van een seksuele foto van jouw klasgenoot - het lijkt misschien wat onschuldig, maar dat is het absoluut niet. Er is de afgelopen tijd veel te doen rondom het fenomeen ‘sexting’, zeker de afgelopen week. Wij hebben gezien dat de afgelopen dagen sexting beelden via social media zijn verspreid door leerlingen van onze school. Dit kan en mag niet!

Buiten het feit dat het verschrikkelijk is voor degene op de beelden en de gevolgen enorm zijn, ben jij strafbaar als je beelden op social media, whatsapp of op welke manier dan ook verspreid. Als jij je schuldig maakt aan het delen van zulke beelden, ga je grof de fout in. Dit wordt gezien als het verspreiden of in bezit hebben van kinderporno. Daarnaast zet je bewust iemand in een kwaad daglicht. Ook dit is strafbaar. 

Naast dat je jouw leeftijdsgenoot door de modder haalt, denk ook aan alle anderen die bij een geval van sexting betrokken zijn. Houd daarbij ook in jouw achterhoofd: Een dader is pas een dader als hij voor de rechter is verschenen. Met het namen, shamen en outen van wie dan ook, kun je een onschuldig iemand voor het leven beschadigen. Wil jij dat op je geweten hebben? Denk ook eens hoe het is als iemand jou van iets beschuldigt dat je niet gedaan hebt of waar je niks aan kon doen.

Wees dus wijs en ben je bewust van wat jouw gedrag met anderen doet. Zorg dat jij niet de fout in gaat en voorkom een straf.

Namens de Politie Limburg