Tip van het CJG: Creativiteit

26 mei 2021
Terug

Daar waar de ene tiener erg creatief is, moet de ander er iets meer werk in steken. Vaak denken wij aan tekenen en knutselen, maar er komt meer om de hoek kijken. Een creatief proces gaat over experimenteren en onderzoeken. Als je out of the box wil denken, moet je soms ook buiten de lijntjes kleuren. Hier drie tips om creativiteit een boost te geven:

1.       Creativiteit kan zich op verschillende manieren ontwikkelen, zo kun je als ouders bijvoorbeeld ook creativiteit stimuleren in het oplossen van problemen of in het beargumenteren van bepaalde overtuigingen. Ga gesprekken en discussies met je tiener aan. Door vragen te stellen als: ‘interessant, hoe kom je bij deze gedachte/conclusie?’ en ‘wat zou je doen als…’ stimuleer je tegelijkertijd het denkvermogen en de creativiteit van je tiener. Door open vragen te stellen, je eigen argumenten en overwegingen te delen en de logica van je tiener te (h)erkennen zal hij/zij leren innovatief denken en redeneren.

2.       Laat je tiener meedenken over verschillende onderwerpen die in het gezin spelen. Waar gaan we deze zomer op vakantie? De auto moet vervangen worden, welke moet dit worden? En waarom? Hoe kunnen we duurzamer leven? Hoe kan de tuin worden verbeterd?

3.       Laten vervelen, hoeft niet vervelend uit te pakken! Soms hoef je je tiener niet altijd te vermaken en is het goed om dit even los te laten. Creëer momenten waarop er even helemaal niets hoeft te gebeuren. Dit betekend ook dat ze soms even moet stoppen met hun vaste activiteiten zoals gamen of bezig zijn met hun telefoon. Het bedenken van een nieuwe activiteit over wat hij wil gaan doen, prikkelt namelijk ook de creativiteit. En ja, ze kunnen daardoor even vervelend reageren, maar ze zullen uiteindelijk zichzelf wel oppakken om iets te gaan doen.

Wil je meer weten over creativiteit of hoe je bijvoorbeeld een talent kunt ondersteunen kijk dan HIER

Activiteiten in juni

Het CJG organiseert in juni diverse activiteiten:

Het webinar naar de Brugklas is inmiddels geweest. Deze is HIER nog terug te kijken.