Tip van het CJG: Grenzen

23 september 2022
Terug

De puberteit is dé fase waarin jongeren zichzelf mogen ontwikkelen. In deze fase leren jongeren zichzelf echt kennen en dit doen ze onder andere door het verleggen van grenzen. Jongeren in de puberteit hebben grenzen nodig waarbinnen zij zich vrij kunnen ontwikkelen. Het stellen van grenzen is dus belangrijk, maar hoe doe je dat op een goede manier? En hoe kun je ook rekening houden met de wensen van jouw zoon of dochter? Hieronder drie tips:

1.       Thuis is het belangrijkste leefgebied voor de meeste jongeren. Dit is de veilige plaats en hier worden normen en waarden ontwikkeld.
Realiseer wel als ouder dat er meerdere leefgebieden zijn voor je kind met verschillende wensen en grenzen, die niet altijd matchen met de normen en waarden zoals je die thuis gewend bent. Voor een puber is dit soms heel verwarrend, zeker in de zoektocht naar een eigen identiteit. Want naar wie moet je nu luisteren? De voetbaltrainer, de docent op school, je beste vriend of vriendin of toch je ouders. Ieder zijn eigen verwachtingen, met ieder zijn eigen consequenties. Probeer als ouder zicht te krijgen wat al die verwachtingen zijn van de anderen, want als jij dit niet kunt is het een vrij onmogelijke taak voor je kind.

2.       Omdat pubers steeds hun grenzen willen verleggen, willen ze jouw grenzen bespreken of juist deze grenzen opzoeken. Om aan die groeiende zelfstandigheid van je kind tegemoet te komen, moet je je grenzen dus steeds weer bijstellen. Dat is een lastig proces en daarom is praten en overleggen met je kind zo belangrijk. Pubers zullen zich eerder aan de afspraken houden als ze voelen dat je hun mening respecteert en als ze een stem mogen hebben in de afspraak.

3.       Accepteer dat jij jouw kind niet kunt veranderen. Dat moet hij/zij zelf doen. Laat je niet verleiden tot touwtrekken, maar ga aan de andere kant van het touw staan. Ben nieuwsgierig naar wat er gebeurt met jouw kind dat op weerstand reageert. Dus niet: waarom doe je niet…?  Maar liever: kun je me iets vertellen over hoe jij het ziet? Wat er bij jou gebeurt? Hoe het voor jou is?

Voor meer tips en tricks, kijk naar het webinar van het CJG op 6 oktober over Wensen en Grenzen.