Tip van het CJG: Media

8 januari 2020
Terug

Tieners/pubers zijn vaak heel erg veel bezig met media. Bijna elke puber heeft wel een eigen smartphone, laptop en/of tablet. Vanaf 12 jaar wordt het steeds lastiger om te weten wat je kind precies allemaal (online) doet.

Dit is niet erg, het is passend bij de ontwikkeling van pubers dat ze deze vrijheid krijgen. Toch kunnen pubers hun gedrag nog niet altijd goed overzien, daarom is het belangrijk dat je als ouder blijft praten over wat je kind meemaakt en ziet en om wat regels af te spreken. Maar hoe doe je dit als ouder zonder dat je de vrijheid van je puber te veel in de weg zit? Hier 3 tips:

  • Praat met je kind over wat er online gebeurt en wat hij/zij  meemaakt. Maak van geen enkel onderwerp een taboe, ook niet als het gaat om seks/sexting. Zorg ervoor dat het praten over online ervaringen een dagelijks gesprekje wordt en grijp bijvoorbeeld nieuwsberichten aan om je puber te verleiden om te vertellen. Praat daarnaast ook over privacy online. Stel vragen zoals: ‘Nog iets leuks gezien op Instagram?’, ‘Wie ben je online en wat wil je van jezelf laten zien?’ en ‘Wat is er vandaag voorbij gekomen op Snapchat?’. Probeer niet te oordelen en zo open mogelijk het gesprek aan te gaan.
  • Bepaal samen met je zoon/dochter regels die gemaakt worden rondom media/ beeldschermgebruik. Bijvoorbeeld doordeweeks 2 uur per dag beeldschermtijd als vrijetijdsbesteding (dus niet voor school). Maak ook afspraken over wat te doen als je puber zich niet aan deze regels houdt. Betrek je puber bij het opstellen van deze regels en afspraken, zo kan hij/zij meedenken over wat redelijk en realistisch is en kun je gelijk het gesprek hierover aangaan.
  • Toon oprechte interesse in wat je kind doet op (sociale) media. Kijk eens mee met filmpjes op YouTube bijvoorbeeld of ga eens naast je gamende zoon/dochter zitten. Stel hierover vragen en geef je commentaar over dingen die je ziet. Je zult merken dat je soms verassende antwoorden krijgt van je puber!

Meer weten over mediagebruik bij pubers? Kijk dan HIER.