Tip van het CJG: Zelfbeeld

1 februari 2020
Terug

Februari, de maand van Valentijn, de maand van liefde. Houden van een ander is iets wat vrijwel natuurlijk ontstaat. Denk maar aan hoeveel je houdt van je tiener en andersom.

Houden van jezelf is iets wat soms wat moelijker is. We weten dat een goed zelfbeeld bij een tiener belangrijk is, omdat het onder andere invloed heeft op je zelfvertrouwen van je tiener. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt in jezelf en in wat je doet. Je tiener vindt zichzelf de moeite waard. Een tiener met zelfvertrouwen heeft een positief zelfbeeld en heeft ook liefde voor zichzelf. Maar hoe werk je hier als ouder aan? Hier onder drie tips:

Hier 3 tips:

  1. Als ouder heb je invloed op de ontwikkeling van het zelfbeeld van je tiener. Het is belangrijk om je tiener positief te stimuleren en naar zichzelf te kijken. Je kunt helpen bij het benoemen van z’n eigen sterke en minder sterke kanten. Breng tijd door met je tiener en praat hier samen over wanneer je tiener hier behoefte aan heeft. Het is een goede manier om aan je tiener duidelijk te maken dat hij/zij de moeite waard is en geliefd wordt.
  2. Praat over dingen die je tiener goed gedaan heeft en geef kleine en fijne complimenten. Dit kan al iets heel kleins zijn. Geef complimenten over de inspanning en inzet en minder op het daadwerkelijk resultaat. Je tiener weet welk gedrag je op prijs stelt en wat hem/haar de moeite waard maakt. Daarnaast stimuleer je zo ook het positief denken van een tiener.
  3. Merk je negatieve gevoelens en gedachten bij je tiener, toon dan begrip voor z’n emoties en gedachten. Luister hiernaar, neem het serieus en geef dan aan dat het normaal is dat niet elke dag een goede dag hoeft te zijn; even balen en fouten maken mag. Praat over hoe het een volgende keer anders en kan en wat je tiener nodig heeft om weer iets leuks te voelen. Wanneer zij in een weet-ik-niet fase zitten, onderneem dan actie en ga iets leuks doen met je tiener. Zo hebben jullie ook weer een leuk momentje samen.

Meer weten over tiener en zelfbeeld? Kijk dan HIER.