Uitreiking gewonnen telescoop

11 april 2018
Terug

Twee leerlingen van Het Kwadrant Praktijkonderwijs, Joey Hendriks en Jelmer van Geneijgen, hebben een telescoop gewonnen. Op 30 maart mochten zij deze vol trots in ontvangst nemen.

Op die dag waren Jean-Pierre Grootaerd en Henk Bril van de Koninklijke Nederlandse Vereniging  voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) te gast bij het Praktijkonderwijs. Ze overhandigden een telescoop en boeken over sterrenkunde aan Joey Hendriks en Jelmer van Geneijgen.

_DSF1379.jpg

Beiden zijn helemaal gek van het heelal. Op het t-shirt van Joey staat het logo van de NASA. “Mijn interesse is vooral gekomen door het sciencefiction simulatiespel Helo en de Starwars films. Ik vraag me steeds vaker af hoe dingen in de ruimte gebeuren? En astronaut André Kuipers vind ik geweldig,” vertelt een blije Joey. Ook Jelmer glundert van oor tot oor. Beide jongens hebben de school gewezen op het project ‘Sterren schitteren voor iedereen’.

'Sterren schitteren voor iedereen'

“Mijn moeder zag een berichtje op Facebook staan, waarin scholen kans maakten op een telescoop,” aldus Joey. Samen met docent en coach Thomas Meuwissen hebben de jongens een brief opgesteld. “Ik was positief verrast door het enthousiasme van Joey en Jelmer. Als school stimuleren we leerlingen om initiatieven te nemen. Dit paste daar uitstekend in. En het geeft de school mogelijkheden om actief met sterrenkunde aan de slag te gaan,” merkt Thomas op. Ook Jean-Pierre van ‘Sterren schitteren voor iedereen’ reageerde meteen positief. “Wij vinden het belangrijk dat leerlingen in het bijzonder (speciaal) onderwijs de kans krijgen om de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Juist, omdat deze leerlingen niet altijd de (financiële) mogelijkheden hebben om kennis te maken met de wondere wereld van sterren en planeten.”

_DSF1455.jpg

‘Sterren schitteren voor iedereen’ richtte zich in eerste instantie op Nederland, België, Engeland en Duitsland. Later is dat uitgebreid met het deelproject Science4Girls om sterrenkunde en wetenschap te promoten in landen waar meisjes nauwelijks onderwijs krijgen. In de tweeënhalf jaar dat het project bestaat, zijn er zo’n tweehonderd telescopen uitgereikt. Op de telescopen staan de originele handtekeningen van bekende astronauten en pioniers in de sterrenkunde, zoals de Nederlandse astronauten André Kuipers en Lodewijk van den Berg, sterrenkundige prof. Kees de Jager, de Belgische astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne, de eerste Italiaanse vrouw in de ruimte Samantha Cristoforetti, de Nederlandse amateur-astronoom/telescopen-bouwer Hans de Rijk (Bruno Ernst), de Franse astronaut Thomas Pesquet en Deense astronaut Andreas Mogensen.

Op de telescoop van Het Kwadrant staat nog een handtekening. De handtekening van de Limburgse amateurastronoom Frans Franssen die in 2017 overleed en geld doneerde aan ‘Sterren schitteren voor iedereen’. Kijk voor meer informatie over ‘Sterren schitteren voor iedereen’ op http://www.ssvi.be/.

 _DSF1386.jpg

 

Het Kwadrant


Samen leren met plezier!

Het Kwadrant

Samen leren met plezier!