Nieuws

Tip van het CJG: huisdieren

26 september 2019
Terug

Veel kinderen willen graag een huisdier, een hond, een kat, een konijn. Bedenk of een dier in uw gezin past en welk dier goed bij uw kind zou passen. Wat de invloed van huisdieren op de ontwikkeling van een kind betreft, zijn de bevindingen van diverse onderzoeken tot nu toe veelbelovend. Het opgroeien met een huisdier lijkt gunstig te zijn voor een kind. De invloeden van huisdieren lijken het duidelijkst aanwezig te zijn bij kinderen in het begin van de puberteit. Wij zetten een aantal positieve effecten van een huisdier op kinderen voor u op een rij. Misschien helpt dit mee om een keuze te maken!

  • Verantwoordelijkheidsgevoel: In de puberteit krijgen jongeren vaak meer verantwoordelijkheid voor hun huisdier. Door voor een dier te zorgen, ontwikkelt je puber een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maak duidelijke afspraken over de verzorging van het dier. Let wel, jij blijft de eindverantwoordelijke over jullie huisdier.
  • Zelfvertrouwen: In de puberteit kunnen jongeren problemen en onzekerheden ervaren. Ze lijken dan baat te hebben bij de emotionele ondersteuning van een huisdier.
  • Leren over het leven: Dieren leren jongeren over voorplanting en geboorte, en over ziekte, ongelukken en dood. Voor de veel kinderen is het doodgaan van een huisdier de eerste ervaring die ze hebben met rouw. Het doet pijn, maar de pijn is te dragen en wordt uiteindelijk weer minder.
  • Empathie: Door te zorgen voor een huisdier leert een kind dat iedereen behoeften en gevoelens heeft.

Meer informatie over de invloed van dieren en het aanschaffen van een dier als je kinderen hebt, lees je op de website van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).