Nieuws

Tip van het CJG: Omgaan met nieuwe mensen

24 juni 2022
Terug

De leefwereld van je puber wordt steeds maar groter. Van basisschoon naar brugklas, van een paar meter van huis afspreken naar vrienden opzoeken een paar steden of dorpen verder op, van het verjaardagsfeestje van de buurjongen naar het grote festival. Ze worden zelfstandiger en gaan steeds meer op pad met andere mensen. En hoe groter hun leefwereld, hoe groter misschien ook je zorgen worden. Onderstaand drie tips die je kan toepassen als ouder of verzorger:

1.       Wanneer je puber nieuwe mensen leert kennen die hij/zij tof of leuk vindt, willen ze hier ook graag mee afspreken. Het belangrijkste wat jij als ouder wil is dat je weet wie dit zijn. Het gesprek voeren over wie de nieuwe en belangrijkste personen in hun leven zijn, is een eerste stap. Je wilt immers weten met wie je zoon of dochter op pad gaat. Nieuwe leeftijdsgenoten, nieuwe relaties zijn nu eenmaal interessant en belangrijk voor je kind. Door te weten met wie ze omgaan, kan jij ook inschatten of jij je zorgen moet gaan maken.

2.       En als ze op pad gaan maak je duidelijke regels van hoe laat ze thuis moeten zijn, hoe vaak ze bij je in moeten checken (bellen of appen) en als plannen veranderen dat zij je hiervan op de hoogte brengen. Bespreek dan ook wat de consequenties zijn als ze dit niet doen. Ook al vinden ze het niet leuk, regels en grenzen vanuit ouders hebben ze nog steeds nodig.

3.       Het puberbrein is in volle ontwikkeling en ze missen nog een boel aan ervaringen. Het liefste leren zij door zelf de wereld te ontdekken door te vallen en op te staan. Maar niet elke val is even veilig, bespreek daarom de risico's met ze. Heb het dan over de risico's die echt gevaarlijk zijn en wat ze dan zouden kunnen doen in zulke situaties. Ga het gesprek aan wanneer er geen haast is en jullie beide ontspannen zijn.

Wil je meer te weten komen over verkeerde vrienden? Kijk dan hier.

Wil je meer weten over weerbaarheid? Bekijk dan HIER het webinar terug van juni.

Activiteitenaanbod juli tot en met september CJG

Het CJG biedt een aantal interessante bijeenkomsten/webinars aan in de komende maanden:

  • Webinar Puberbrein. Wil je meer weten over het puberbrein en hoe je hiermee om moet gaan meld je dan HIER aan voor het webinar Puberbrein op donderdag 14 juli.
  • Training Plezier op school op 30 en 31 augustus. 
  • Workshop Ruzies in het gezin verminderen op 15 september.
  • Webinar Positief coachen op 22 september.

Bekijk HIER alle informatie over deze bijeenkomsten.