In de puberteit kan je kind nogal licht ontvlambaar zijn. Het ene moment is alles nog leuk en gezellig, het andere moment reageert hij/zij fel op een (voor jou) normale vraag. Dat heeft te maken met de enorme ontwikkeling die ze in de puberteit doormaken. Er verandert veel: de hersenen zijn nog volop in ontwikkeling, hormonen spelen een rol, hun lichaam verandert, op sociaal vlak willen ze meedoen. Dat is niet niks allemaal en kan leiden tot onzekerheid, verwarring, spanning en wisselende stemmingen. Ook heb je soms misschien het gevoel dat je aan de zijlijn staat, je hebt als ouder nog altijd een belangrijke rol.
Wat jij kunt doen om jouw puber te steunen? Hier volgen 3 tips:
1. Heb aandacht voor je kind. Natuurlijk kunnen ze zich voor een groot deel al zelf redden. En zitten ze niet te wachten op kinderachtig gedoe. Maar samen tijd doorbrengen en interesse tonen in de leefwereld van je zoon/dochter blijft belangrijk. Daarmee geef je de boodschap dat je kind belangrijk voor je is, dat je om hem/haar geeft. Het versterkt de band met je kind en levert je informatie op. Je hebt eerder in de gaten als er wat speelt en kunt daar dan gemakkelijker op inspelen. Kijk samen naar een film of serie, ga naar een voetbalwedstrijd of ga samen koken. Net wat jouw puber leuk vindt.
2. Heb en toon begrip voor de situatie van je puber. Het is niet niks om de puberteit door te maken. Voor jou als ouder kan het heel pittig zijn, maar voor je puber net zo goed. Probeer je te verplaatsen in zijn/ haar situatie. Loopt het hoog op?
Als emoties hoog oplopen gaan we reageren vanuit instinct. Zo werken onze hersenen nu eenmaal. Het lukt dan niet om goed na te denken over wat we gaan doen, we doen gewoon. Dat geld voor kinderen, maar ook voor onszelf. (Hoe) lukt het jou om rustig te blijven? Als ouder ben je een belangrijk voorbeeld voor je kind.
3. Neem en geef de ruimte om te kalmeren en ga op een rustig moment met elkaar in gesprek. Daarbij LUISTER je naar je kind. Je probeert te achterhalen wat het eigenlijke probleem is. Hij/zij reageert bijvoorbeeld boos omdat ze je te streng vinden. Heeft hij/zij het gevoel dat ze niet mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten? Weten ze niet hoe hij/zij de tijd (zinvol) om kunnen krijgen? Of is er eigenlijk heel iets anders aan de hand? Wanneer je de oorzaak weet kun je hier ook op een betere manier op reageren.
Wil je meer weten over de ontwikkeling van het puberbrein, de leefomgeving van je puber en hoe je hiermee om kunt gaan? Kijk dan één van de webinars van het CJG terug:
Verder attenderen we jullie graag over een online bijeenkomst 'Zomer vol Verleidingen' op 23 mei. Deze bijeenkomst gaat over alcohol, roken en drugs. Lees HIER alle informatie over dit webinar,