Nieuws

Tip van het CJG: Vriendschap

2 maart 2020
Terug

Het is gezellig om vrienden te hebben, maar het is ook goed. Je leert hoe je met elkaar om moet gaan. Jongeren leren veel over zichzelf door met vrienden om te gaan. Vrienden hebben is ook goed voor het zelfvertrouwen. Als je kind bij een vriendengroep hoort, geeft dat veiligheid en zekerheid.

Misschien vind je het moeilijk dat je puber jou minder nodig heeft. Jongeren maken zich los en hun vrienden zijn op deze leeftijd soms belangrijker voor hen dan hun ouders. Dit is normaal. Toch heb je nog veel invloed, maar het kan best zijn dat je dat pas over een paar jaar merkt.

Wie zijn je echte vrienden? Hoe bepaal je de waarde van vriendschap? Jongeren zijn hier veel mee bezig. Ze willen zelf beslissen met wie ze vriendschap sluiten en wie ze toelaten tot hun vriendenkring. Doordat ze bezig zijn zichzelf te ontdekken, kunnen ook hun vriendschappen wisselen, omdat ze steeds opnieuw afwegen hoeveel die vrienden voor hen betekenen.  Wat als je als ouder vind dat je kind geen goede keuzes maakt in het kiezen van vriendschappen?

Hierbij 3 tips:

  • Zeg nooit dat je kind niet meer met een vriend om mag gaan. Dat maakt het extra spannend.
  • Vraag je kind om vrienden mee naar huis te nemen. Je ziet dan hoe ze met elkaar omgaan.
  • Praat over gedrag dat je niet leuk vindt, zowel van je kind zelf als van de vrienden, maar wijs je kind niet persoonlijk af.

Meer weten over tieners en vriendschap kijk HIER.