Tip van het CJG: Opvoeders op 1 lijn

21 januari 2025
Terug

Hierbij treffen jullie de tip van de maand van het CJG aan, en tevens meer informatie over het Webinar ‘Ouders van NIX: hoe voer je dat gesprek dan?’. Dit webinar vindt op dindag 11 februari plaats. Tot slot organiseren het CJG en AMW een aantal trainingen. 

Hoe blijf je als opvoeders op één lijn, ook als het lastig is?

Als ouder wil je het beste voor je kind, maar wat als jij en de andere opvoeder(s) niet altijd op één lijn zitten? Of je nu als paar samenleeft, een alleenstaande ouder bent, of co-ouderschap hebt na een scheiding: verschil in aanpak of mening hoort erbij. We geven je enkele tips om hiermee om te gaan en ervoor te zorgen dat je kind in een veilige en consistente omgeving kan opgroeien.

  1. Herken en accepteer verschillen
    Iedere opvoeder heeft een unieke achtergrond, eigen waarden en normen, en een persoonlijke stijl. Dit is volkomen normaal en hoeft geen probleem te zijn. Probeer elkaars perspectief te begrijpen door open vragen te stellen, zoals: “Waarom vind jij dit belangrijk?” of “Wat zie jij als het beste voor ons kind in deze situatie?”. Door begrip te tonen en elkaar niet te veroordelen, leg je een goede basis voor samenwerking.
  2. Maak duidelijke afspraken
    Kinderen gedijen bij duidelijkheid en voorspelbaarheid. Bespreek samen hoe je met bepaalde situaties wilt omgaan, zoals bedtijd, schermtijd of het omgaan met driftbuien. Leg de focus op wat het beste is voor je kind en wees bereid om compromissen te sluiten. Schrijf afspraken eventueel op, zodat je ze kunt teruglezen en ze voor iedereen helder blijven.
  3. Voorkom discussies waar je kind bij is
    Conflicten tussen opvoeders kunnen verwarrend en stressvol zijn voor kinderen. Probeer meningsverschillen op een rustig moment en zonder je kind erbij te bespreken. Zo voorkom je dat je kind het gevoel krijgt te moeten kiezen of zich verantwoordelijk voelt voor de situatie.
  4. Blijf flexibel en geef elkaar vertrouwen
    Opvoeden is geen exacte wetenschap, en situaties kunnen veranderen. Geef elkaar de ruimte om dingen uit te proberen en fouten te maken. Vertrouwen in de ander kan veel spanningen wegnemen. Als je merkt dat iets niet werkt, bespreek dit dan op een constructieve manier: “Ik merk dat dit niet goed lijkt te werken voor ons kind, wat denk jij?”.

Tot slot: het belang van eenheid voor je kind

Ook als je het niet altijd eens bent, is het belangrijk om naar buiten toe eenheid uit te stralen. Dit geeft je kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Vergeet niet dat perfectie niet bestaat; het draait om goed genoeg zijn en samen leren. Door open te communiceren en elkaar te ondersteunen, kun je als team sterker worden – in welke vorm dan ook.

Meer weten over samen opvoeden? Kijk dan HIER

Daarnaast heeft het CJG een drietal webinars voor ouders die te maken hebben (gehad) met echtscheiding:

Webinar Ouders van NIX!?

Vincent van Gogh preventie organiseert een webinar:

Ouders van NIX - hoe voer je dat gesprek dan?
Je puber loopt – in aanloop naar Vastelaovend - tegen allerlei verleidingen aan. Maar hoe kun je als ouder dat gesprek over alcohol, roken en drugs nou goed voeren?

In het webinar helpen preventiewerkers je op weg met informatie, tips en tools. Na het bekijken van het webinar weet je hoe het puberbrein in elkaar zit en welke impact middelen hebben, hoe je zelf het goede voorbeeld geeft én hoe je op een fijne manier het gesprek met je puber aan kan gaan. Je zult zien dat je weldegelijk invloed hebt!

Alle info op een rijtje:

  • Webinar ‘Ouders van NIX: hoe voer je dat gesprek dan?’
  • Door preventiewerkers van Vincent van Gogh
  • Dinsdag 11 februari 19.00 – 20.00 uur
  • Aanmelden kan HIER

Activiteitenaanbod CJG en AMW februari 2025

Zowel vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin als vanuit het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) worden er in de maand februari diverse webinars en trainingen aangeboden. Zo kun je de lezing 'Zelfvertrouwen bij kinderen stimuleren' bijwonen en een training 'Mindfulness' volgen. Bekijk hieronder het aanbod:

Passie als kompas!