VMBO

Ben jij een 'handen-uit-de-mouwen'type? Wil jij leren in echte situaties, in de echte wereld? Wil jij werken vanuit je eigen motivatie en interesse? Dan is Het Kwadrant jouw school.

Het Kwadrant is een veilige school waar het verkennen en plannen van jouw toekomstige loopbaan centraal staat. Samenwerking met het bedrijfsleven vindt de school erg belangrijk. Door nauw samen te werken geven we de leerling een goede opleiding met veel doorstroommogelijkheden.


Loopbaanoriëntatie en -Begeleiding (LOB)

LOB is de rode draad in het onderwijs van Het Kwadrant. LOB is een leer- en ontwikkelingsproces voor de leerling. En heeft tot doel het ontwikkelen van kennis, houding en vaardigheden, die het mogelijk maken om een weloverwogen keuze te maken voor het vervolgonderwijs en succesvol in de maatschappij te functioneren. Op Het Kwadrant wordt elke leerling begeleid in het formuleren van zijn loopbaanvragen en op basis daarvan worden nieuwe leerprocessen in gang gezet. Het is een opdoen van ervaringen en reflectie.


Reflectie

Reflecteren is een essentieel onderdeel van leren. Tijdens het reflecteren worden de leerlingen bewust gemaakt van wat ze kunnen en echt willen, wat hun ontwikkelpunten zijn of wat ze anders zouden kunnen doen en wat ze beter niet kunnen doen.


Portfolio

Om dit goed te kunnen doen, hebben de leerlingen relevante informatie nodig over hun kennis, persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden. Hiervoor gebruiken ze hun eigen portfolio. Verzamelen van info is echter niet voldoende. Je moet het er ook over hebben en de tijd en kans nemen om dingen aan te passen. Dit gebeurt in de reflectieweek, die na elke periode plaatsvindt. 

JL78617.jpg

Reflectieweek

De reflectieweek is opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen:

  • Het voeren van reflectie-gesprekken met de leerlingen, bewijs leveren van wat je gedaan hebt en het daar over hebben met anderen (en je ouders)
  • Presenteren wat je de afgelopen periode gedaan hebt
  • Het plannen en bespreken van de volgende periode
  • Het inhalen van werk dat is blijven liggen
  • Workshops en excursies
  • Het vieren van behaalde resultaten, ”even wat anders doen”

Onderbouw

In het eerste leerjaar volgen de leerlingen onderstaande vakken:

  • Nederlands
  • Engels
  • Wiskunde
  • Mens & Maatschappij
  • Rekenen
  • LO
  • Coachtijd
  • Mens & Natuur
  • Digi-uur
  • Kunst
  • Praktijkvak profiel BWI
  • Praktijkvak profiel PIE
  • Praktijkvak profiel Economie
  • Praktijkvak profiel Z&W

Leerlingen kunnen voor aanvang van het eerste leerjaar, naast de reguliere vmbo opleiding basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg, kiezen voor de Vakmanschapsroute

Vóór aanvang van het tweede leerjaar kiezen de leerlingen 2 van de 3 profielvakken. Hiermee volgen de leerling dus 1 profielvak minder. Bekijk hier een filmpje met alle informatie over deze vier profielen. 

Bovenbouw

Stage
In leerjaar 3 nemen alle leerlingen deel aan een stage. 

In de loop van de opleiding groeit de leerling op het gebied van zelfstandigheid en motivatie. Hierdoor ontstaat er tussen de leerlingen onderling en met de docent
een prettige werksfeer. Leerlingen zijn trots op het geleverde werk, zoals presentaties, praktijkopdrachten en verslagen.

Profielen
In de loop van leerjaar 2 kiest de leerling één van de volgende vier profielen:

1. Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) - Techniek


Kies je voor Bouwen, Wonen en Interieur dan kies je voor een breed profiel met veel mogelijkheden. Tijdens de profieldelen van BWI leer je de basisvaardigheden en de basiskennis van de bouw. Daarnaast maak je kennis met meubelmaken, schilderen en (grafisch) ontwerpen. 

Binnen BWI kun je een keuze maken uit drie verschillende uitstroomprofielen:

  • Building
  • Design
  • Living 

Kies je voor Building dan ga je jezelf verdiepen in de bouw, denk hierbij aan dakconstructies, gevelopeningen, betimmeringen en metselen.
Kies je voor Design dan duik je meer in de wereld  van vormgeven, reclame en fotografie.
Bij uitstroomprofiel Living ga je je bezig houden met alles wat te maken heeft met het ontwerpen en maken van meubels en het inrichten van interieurs en stands. Vind je het moeilijk om te kiezen of vind je juist alles leuk, dan is er ook de mogelijkheid om breed door te gaan.

Ben je creatief en werk je graag met je handen dan is het profiel BWI echt iets voor jou.

Kies je voor BWI dan zijn de vakken wiskunde en natuurkunde (Nask 1) verplicht. 

april-24-8.jpg

2. Produceren, Installeren en Energie (PIE)  - Techniek

In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen.

Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken: twee- en driedimensionaal (2D en 3D). Het kan dan gaan om een elektriciteitsnetwerk, een waterleiding of badkamer of een vuurkorf uit metaal.

Bekijk hier een kort filmpje van een zelfgebouwde kart door leerlingen van vakmanschapsroute leerjaar 2. Deze werd  die uitgetest werd in de hal van school, een mooi praktijkvoorbeeld! 

Na een breed basisprogramma kun je je verdiepen in verschillende richtingen zoals de installatietechniek, de elektrotechniek en metaalbewerking, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een breder programma.

Kies je voor PIE dan zijn de vakken wiskunde en natuurkunde (Nask 1) verplicht.

april-24-12.jpg

3. Economie en Ondernemen (E & O)


Ben je precies? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? En vind je het leuk om mensen te helpen bij het maken van een keuze? Kies dan voor het profiel Economie en Ondernemen.

Economie en ondernemen is een breed profiel. In dit profiel maak je kennis met heel veel werkzaamheden en beroepen.

Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bijvoorbeeld bij een bank of een hotel. Of gaan werken in een winkel of in de mode. Je kunt ook verkoper worden of inkoper, magazijnmedewerker, kok, receptiemedewerker, administrateur, juridisch medewerker, etaleur…

Kies je voor E&O dan is het vak Economie verplicht. Daarnaast mag je kiezen tussen wiskunde of Duits.

4. Zorg & Welzijn


Wil je later een beroep uitoefenen in de wereld waarin je klaarstaat en zorgt voor een ander? Dan kies je voor het profiel Zorg & Welzijn.

Je moet natuurlijk wel graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld, goed kunnen luisteren en beschikken over veel doorzettingsvermogen komen goed van pas.

Met je diploma Zorg en Welzijn kun je straks een opleiding gaan volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca, de facilitaire dienstverlening, in toerisme en recreatie of in de sport.

Kies je voor Z&W dan is het vak biologie verplicht. Daarnaast mag je kiezen tussen wiskunde of Duits.

 april-24-14.jpg

Passie als kompas!