VMBO

Ben jij een 'handen-uit-de-mouwen'type? Wil jij leren in echte situaties, in de echte wereld? Wil jij werken vanuit je eigen motivatie en interesse? Dan is Het Kwadrant jouw school.

Het Kwadrant is een veilige school waar het verkennen en plannen van jouw toekomstige loopbaan centraal staat. Samenwerking met het bedrijfsleven vindt de school erg belangrijk. Door nauw samen te werken geven we de leerling een goede opleiding met veel doorstroommogelijkheden.

Onderbouw

In het eerste leerjaar volgen de leerlingen onderstaande vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Wiskunde
 • Mens & Maatschappij
 • Rekenen
 • LO
 • PLT
 • Mens & Natuur
 • Kunst
 • Praktijkvak profiel Techniek
 • Praktijkvak profiel Economie
 • Praktijkvak profiel NF&D
 • Praktijkvak profiel Z&W

Vóór aanvang van het tweede jaar kiezen de leerlingen 3 van de 4 praktijkvakken. Hiermee volgen de leerling dus 1 profielvak minder.

Sinds schooljaar 2018-2019 biedt Het Kwadrant de Sportstroom aan. Bekijk hier meer informatie hierover. En vanaf schooljaar 2019-2020 biedt Het Kwadrant het Koers onderwijs aan. Ten slotte biedt Het Kwadrant ook de 6-jarige techniekopleiding aan. Deze opleiding wordt ook wel de vakmanschapsroute genoemd. Bekijk hier de folder voor meer informatie.

Bovenbouw

Stage
In leerjaar 3 gaan alle leerlingen deelnemen aan een stage. Deze 'lintstage' vindt steeds elke week op de dinsdag plaats. Gedurende het gehele schooljaar lopen alle leerlingen dus elke schoolweek 1 dag stage. Halverwege het schooljaar wordt van stageplek gewisseld. Er is dus sprake van twee stage-adressen. De eerste stage heeft een algemener karakter (snuffelstage). De tweede stage zal meer georiënteerd zijn op het gekozen profiel waarin de leerling examen zal gaan doen.

 In de loop van de opleiding groeit de leerling op het gebied van zelfstandigheid en motivatie. Hierdoor ontstaat er tussen de leerlingen onderling en met de docent
een prettige werksfeer. Leerlingen zijn trots op het geleverde werk, zoals presentaties, praktijkopdrachten en verslagen.

Profielen
In de loop van leerjaar 2 kiest de leerling uit één van de volgende vijf profielen: 

1. Nature, Food & Design


Het vak Nature, Food & Design is een breed opleidingstraject. Alle over voeding, gezondheid, recreatie, ontspanning, ontwerpen, styling, bloemwerk, dieren en natuur is bij ons te vinden.

Je kunt jouw passie voor de natuur in een eigen combinatie kiezen:

 • Nature & Styling - natuur, bloemen en styling
 • Nature & Animals - natuur en dieren   
 • Nature, Food & Styling - natuur, gezonde voeding en styling  
 • Nature, In & Outdoor Design - natuur met je eigen duurzaam ontwerp creëren

Houd je van een uitdaging en ben je creatief, dan ben je bij Nature, Food & Design op de juiste plek. Kies je voor NFD dan is het vak wiskunde verplicht

Lees HIER meer over dit profiel.


2. Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) - Techniek


Kies je voor Bouwen, Wonen en Interieur dan kies je voor een breed profiel met veel mogelijkheden. Tijdens de profieldelen van BWI leer je de basisvaardigheden en de basiskennis van de bouw. Daarnaast maak je kennis met meubelmaken, schilderen en (grafisch) ontwerpen. 

Binnen BWI kun je een keuze maken uit drie verschillende uitstroomprofielen:

 • Building
 • Design
 • Living 

Kies je voor Building dan ga je jezelf verdiepen in de bouw, denk hierbij aan dakconstructies, gevelopeningen, betimmeringen en metselen.
Kies je voor Design dan duik je meer in de wereld  van vormgeven, reclame en fotografie.
Bij uitstroomprofiel Living ga je je bezig houden met alles wat te maken heeft met het ontwerpen en maken van meubels en het inrichten van interieurs en stands. Vind je het moeilijk om te kiezen of vind je juist alles leuk, dan is er ook de mogelijkheid om breed door te gaan.

Ben je creatief en werk je graag met je handen dan is het profiel BWI echt iets voor jou.

Kies je voor BWI dan zijn de vakken wiskunde en natuurkunde verplicht.

Kwadrant1.jpg 


3. Produceren, Installeren en Energie (PIE)  - Techniek

In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen.

Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken: twee- en driedimensionaal (2D en 3D). Het kan dan gaan om een elektriciteitsnetwerk, een waterleiding of badkamer of een vuurkorf uit metaal.
|
Na een breed basisprogramma kun je je verdiepen in verschillende richtingen zoals de installatietechniek, de elektrotechniek en metaalbewerking, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een breder programma.

Kies je voor PIE dan zijn de vakken wiskunde en natuurkunde verplicht.


4. Economie en Ondernemen (E & O)


Ben je precies? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? En vind je het leuk om mensen te helpen bij het maken van een keuze? Kies dan voor het profiel Economie en Ondernemen.

Economie en ondernemen is een breed profiel. In dit profiel maak je kennis met heel veel werkzaamheden en beroepen.

Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bijvoorbeeld bij een bank of een hotel. Of gaan werken in een winkel of in de mode. Je kunt ook verkoper worden of inkoper, magazijnmedewerker, kok, receptiemedewerker, administrateur, juridisch medewerker, etaleur…

Kies je voor E&O dan is het vak Economie verplicht. Daarnaast mag je kiezen tussen wiskunde of Duits.

 
5. Zorg & Welzijn


Wil je later een beroep uitoefenen in de wereld waarin je klaarstaat en zorgt voor een ander? Dan kies je voor het profiel Zorg & Welzijn.

Je moet natuurlijk wel graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld, goed kunnen luisteren en beschikken over veel doorzettingsvermogen komen goed van pas.

Met je diploma Zorg en Welzijn kun je straks een opleiding gaan volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca, de facilitaire dienstverlening, in toerisme en recreatie of in de sport.

Kies je voor Z&W dan is het vak biologie verplicht. Daarnaast mag je kiezen tussen wiskunde, Duits of maatschappijleer 2.