Heb je jouw gezin al eens vergeleken met een team? In een goed functionerend team heeft ieder een eigen aandeel, worden elkaars kwaliteiten gewaardeerd en zijn er duidelijke afspraken. Als ouder ben je coach van je gezin. Maar hoe doe je dat? Hier volgen 3 tips:
1. Doe het samen:
Het is heel normaal dat er verschillen zijn in hoe jij met een situatie omgaat en hoe de andere ouder dat doet. Ieder heeft eigen ervaringen en een mening over wat het beste is. Bespreek rustig en duidelijk wat jij denkt en voelt en toon interesse in de mening en beleving van de andere ouder.
Ook als je er alleen voor staat in de opvoeding kun je dit bespreken en luisteren naar de mening van anderen. Denk bijvoorbeeld aan je familie, vrienden, collega's of buren.
2. Voorbereiding:
In de voorbereiding naar een wedstrijd bespreekt de coach de aanpak. Wie heeft welke rol, waar gaan we op letten, wat hebben we geoefend enz. Dat kun je ook doen in de aanloop naar de toetsweek, de vakantie, of de festiviteiten op bijv. 11de van de 11e. Maak het thema bespreekbaar en vraag je kind om na te denken over wat een goede aanpak zou kunnen zijn. Wellicht zijn er eerdere ervaringen die jullie hierbij kunnen gebruiken. Wat ging er de vorige keer goed, welke aandachtspunten zijn er en welke afspraken willen jullie daarover maken.
3. Vier de successen:
Als het jullie lukt om de gemaakte afspraken na te komen, is dat uiteraard fantastisch. Het is belangrijk om daar positieve aandacht aan te schenken. Je kind heeft er immers zijn/haar best voor gedaan. In de puberleeftijd zijn kinderen extra gevoelig voor positiviteit (ook al stralen ze dat niet altijd uit).
Veel jongeren geven aan dat ze last hebben van prestatiedruk. Als ouder kun je dit beïnvloeden door positief te reageren op de inzet, niet op het resultaat. Bijvoorbeeld op hoe knap je het vindt dat je kind zich aan de gemaakte planning voor de toetsweek heeft gehouden, in plaats van op het cijfer. Als je de nadruk legt op de prestaties (goede cijfers, winnen enz.) kan je kind het idee krijgen dat het alleen goed genoeg is als er iets gepresteerd wordt. Dus blijf die complimenten geven en je trots uitspreken. Dat maakt de kans op herhaling van het gewenste gedrag groter én zorgt voor een positieve sfeer.
Themabijeenkomst: prikkelverwerking en hooggevoeligheid
Het CJG organiseert op 6 november een interessante bijeenkomst. Bekijk HIER alle informatie hierover.